juli 14, 2024
Rollator eller stok?

Det er vist ikke nemt at blive gammel. Med alderen opstår der problemer med helbredet. Der kan være problemer med fx synet, hørelsen eller balancen. Og generelt bliver man bare fysisk svagere. Kræfterne er ikke, som de var for blot få år siden. Heldigvis er der mange ældre mennesker, der holder sig i fin form, men nogle har brug for lidt hjælp. Det kan være, at der er et problem med balancen, og en rollator er nødvendig, så det pågældende menneske ikke mister sin mobilitet. Det kan være, at der et problem med hørelsen, og et høreapparat er nødvendigt, så det menneske kan vedblive med at kommunikere med sine omgivelser. Hvad enten der er tale om rollatorer som disse, høreapparater eller andre hjælpemidler til hjemmet, så bevirker disse produkter, at et menneske kan fungere godt og selvstændigt i vores samfund og i sin egen hverdag.

Gjort grin med

Desværre bliver der ofte gjort grin med de mennesker, som har brug for hjælpemidlerne. Det er oftest yngre mennesker, der endnu ikke har så meget livserfaring, der gør det. De kan finde på at give et ældre menneske øgenavne, som signalerer, at de har et bestemt problem.

Det er sikkert ubetænksomhed, som får dem til at gøre det. De tænker simpelthen ikke på, at et menneske, der må bruge en rollator for at kunne gå en tur, måske har været ude for en ulykke, som har bevirket, at deres ben ikke længere er så stærke. Alle kan komme ud for en ulykke. Vi er ikke altid selv herre over, hvad der sker os. Også unge mennesker kan komme ud for ulykker.

Opfør dig anstændigt

Når du derfor ser et menneske, der kæmper med at gå, og derfor bruger en rollator, så lad være med at råbe et eller andet øgenavn. Lad være med at gøre grin af det menneske. Vær tålmodig – også selv om mennesket ikke går så hurtigt som du – og du vil forbi, men der er ikke plads i gangene imellem hylderne i supermarkedet. Tænk dig om. Rollatorer er faktisk grunden til, at mange mennesker ikke falder – fx på et isglat fortov – netop fordi de tilbyder den støtte, som en gangbesværet person har brug for – og endnu bedre end en stok for eksempel.

Ok, det kan godt være, at den ældre person, som bruger rollatoren, og som går foran dig, ikke har travlt. Men lad være med at vrisse af ham eller hende. Du har med et selvstændigt menneske at gøre. Det fungerer ikke helt så velsmurt som du. Du skal tænke på, at det menneske har været med til at bygge det samfund op, som du bor i. Det menneske har også ret til at være her. Vores samfund er rigt nok til, at mennesker med mobilitetsproblemer kan være her. Og i øvrigt så fylder en rollator ikke mere end en af supermarkedets varevogne.

Hvis du ikke forstår det, så må du skamme dig. I stedet bør du være venlig. Måske er den ældre person, også ensom. Et venligt smil og lidt hjælp til at nå varen oppe på den øverste hylde vil altid blive mødt med et smil og en tak for hjælpen.