juli 14, 2024

For et par måneder siden købte vi en ejerlejlighed ude på Østerbro. En lækker lejlighed med højt til loftet. Med mange fag, vinduer og lækkert stuk på lofterne. Vi flyttede ind, og alt var godt. Lige indtil den dag, hvor loftets puds og stuk begyndte at falde ned. Det startede en nat, hvor jeg vågnede, ved, at det bragede. Jeg stod selvfølgelig op for at finde ud af, hvorfor det bragede. Da jeg kom ind i stuen, fik jeg et chok. Der lå puds og støv overalt. I sofaen på bordet inde ved bøgerne i reolen på de billeder, vi havde fået hængt op. Det var bestemt ikke sjovt. Og loftet så jo forfærdeligt ud. Man kunne ligesom se, at den stuk, som vi havde forelsket sig i, slet ikke var originalt. Det var noget billigt, hvidmalet gips, som en eller anden håndværker bare har smækket op.

Ejendomsmægleren

Vi ringede derfor den næste dag til den ejendomsmægler, som havde solgt os lejligheden for at høre, om han vidste, at stuklofterne var falske. Han fortalte, at det havde han ikke hørt noget om, og at sælgeren ikke havde givet oplysninger om det, da han satte boligen til salg. Vi var ret sure over det. Vi mente, at vi var blevet ført bag lyset, og havde betalt en højere pris for boligen end vi egentlig burde. Den næste dag faldt stukken inden i spisestuen så ned. Samme historie. Vi undersøgte derefter selv lofterne i de to værelser og på badeværelset. Jo mere vi kiggede på det, desto tydeligere blev det for os, at lofterne ikke var de oprindelige. Og vi blev rasende.

Boligadvokat på banen

Derfor kontaktede vi en boligadvokat i København med speciale i boligret. Vi mente, at vi var blevet vildledt ved købet af boligen. Da vi havde læst, at han ved meget om lovgivningen omkring fejl og mangler ved fast ejendom, bad vi ham om råd. Han sendte os en fagkyndig ud for at se på lofterne og de fotografier, som vi havde taget af før og efter stukkens nedfald. Han kom og så på de beskadigede lofter og konstaterede, at ja, stukken var ny. Den var sat op af en ikke-fagmand, og derfor var den begyndt at falde ned. Materialet, som var blevet brugt, var ikke det rigtige materiale. Bare en form for billig plastergips, som alle kan modellere med. Nærmest lidt som Fimo-ler, sagde han. Han kunne ikke lade være med at grine lidt. Det kunne vi godt se. Men vi er jo ikke fagfolk. Vi er bare boligejere med et problem.

Næste skridt

Den fagkyndige sagde, at han ville sende sin rapport til advokaten, og at han så bagefter ville kontakte os for at tale om, hvad vi kan gøre for at udbedre skaden og eventuelt få erstatning. Eller i det mindste et økonomisk tilskud til at få repareret lofterne.
Der gik nogle dage, så fik vi en opringning fra den advokat, som vi havde talt med. Han mente helt klart, at vi var blevet snydt, da vi købte boligen, og at vi burde lægge sag an mod den tidligere ejer.