Arbejdsskade

Ulykker sker overalt. Vi hører ofte om de alvorligste: Dødsulykker, eller ulykker, der involverer mange sårede. Vi hører også om usædvanlige ulykker, der hænder på vejene – og naturligvis priser vi os lykkelige, for at vi ikke selv er involverede i ulykkerne. Der er tale om trafikulykker, og der er tale om ulykker, der sker enten i privat regi eller på arbejdspladserne. Oftest har den forulykkede person ret til erstatning – og er det en dødsulykke, så har de efterladte ret til erstatningen. Men der er dog nogle tilfælde, hvor erstatningspligten bortfalder. Især når vi taler om arbejdsulykker. Her vil vi vise, hvad vi mener.

Ikke kun ulykker

Når vi taler om erstatning efter en arbejdsskade, så tænker vi ofte på, at en ansat har været udsat for en ulykke på arbejdspladsen, imens han eller hun udførte sit arbejde. Det kan være en bilmekaniker, der er faldet, fordi der har ligget olie på gulvet, som han er gledet i. Han har slået hovedet meget alvorligt og skal bruge flere uger til at komme sig efter faldet. Han vil kunne få erstatning af sin arbejdsgiver, som har pligt til at melde arbejdsulykken til Arbejdsskadestyrelsen. Arbejdsgiveren har pligt til at have en arbejdsskadeforsikring, og det vil være selskabet, der betaler erstatningen, som mekanikeren har krav på.

Dette er en arbejdsskade

Men hvad nu, hvis mekanikeren faldt under sommerfesten, som arbejdsgiveren havde arrangeret? Ja, du tænker måske, at så ville arbejdsgiveren ikke skulle betale erstatning. Mekanikeren faldt måske, fordi han havde fået en drink for meget, eller snublede på et vådt gulv ude ved toiletterne. Dette er forkert. Fordi sommerfesten blev arrangeret af arbejdsgiveren, som inviterede alle med sig til en god frokost et lækkert sted ude i byen, så anses det faktisk, som om de ansatte er på arbejde, selv om de ikke udfører deres normale jobs. Der er altså tale om en arbejdsskade som beskrevet her. Mekanikeren kan søge om erstatning for at være kommet til skade. Var mekanikeren faldet under en fest, arbejdsgiveren ikke havde arrangeret – men hvor han og kollegaerne alle deltog, ja så kunne han ikke få arbejdsskadeerstatning.

Ofte komplicerede afgørelser

Som du kan se, kan det være lidt kompliceret det her med arbejdsskader, og hvornår man kan få erstatning. Og det kan faktisk også være svært at vurdere, om der er tale om en arbejdsskade – eller ej. Derfor skal du gøre det fornuftigste, hvis du er i tvivl: Få fat i en arbejdsskadeadvokat, der kan hjælpe dig. Han vil ikke kun tage sig af dialogerne med din arbejdsgiver og hans forsikringsselskab. Han vil også kunne vurdere, hvilken type erstatning du skal have – og ja, han vil naturligvis kunne fortælle dig, om du er berettiget til erstatning eller ej. Tænk nu, hvis du falder og brækker benet under det halvmaraton, som din arbejdsgiver har tilmeldt alle virksomhedens ansatte til. Hans firma er jo sponsor for eventet, og han ser gerne, at I bakker op om det. I er jo en sund virksomhed. Du falder under eventet – og ja, du har faktisk ret til arbejdsskadeerstatning – også selv om eventet er arrangeret af kommunen. Din arbejdsgiver har en økonomisk interesse i eventet, og at du blev tilmeldt og derfor løb med på den korte strækning, anses for at være arbejde!