fireman looking at fire

Alle har hørt om gamle bygninger, der brænder ned. Og hvis vi ikke har hørt om fx en kirke eller et slot, der ligger i vores område, så har vi hørt om en lignende bygning, der brændte i området lidt længere væk. Eller vi har set en film, hvor det sker. Den sidste rigtigt store brand, som skete i en gammel bygning var i Paris, hvor Notre Dame Katedralen brændte. Altså. De der franskmænd. De tror, de ved alt. Men de har åbenbart ikke været opmærksomme på, at der faktisk var en del træ i den smukke gamle katedral.

Rumslukning havde hjulpet

Og de har slet ikke været opmærksomme op, at de kunne have etableret et rumslukningsanlæg – som her, så ilden ikke bredte sig så voldsomt, som den gjorde. Det var jo ikke en ildebrand, der bare brød ud – eller blev fremkaldt af uheldige omstændigheder. Nej, det var en ildebrand, der opstod en meget varm dag. Hvor solen skinnede. Hvor alle nød at være på Isle de Paris. Hvor romantik og sommer bare gik hånd i hånd. Og endte i en katastrofe. Fordi myndighederne ikke havde haft i tankerne, at bygningen er gammel. At der kan ske uheld. Men værst af alt: De var ikke forberedte. Ilden brød ud. Og destruerede en af verdens smukkeste attraktioner.

Inergen

Havde myndighederne en mulighed for at forberede sig? Ja, bestemt. De kunne have anerkendt nye teknologier. De kunne have tænkt sig lidt om. Og de kunne have installeret brandslukningsanlæg med Inergen! Måske var det på deres tegnebord. Det ved vi ikke. Men hvis det var, så må det have været der i ret lang tid. Og så er vi næsten derhenne, hvor vi taler om, at de franske myndigheder har begået en kriminel handling. Det har jo taget dem meget lang tid at få restaureringen af bygningen tilbage til den tidslinje, som de offentliggjorde. Ok, der kom noget, der hed Covid-19 i vejen. Men alligevel. Restaureringen er meget forsinket.

Havde de franske myndigheder brugt brandslukningsanlæg med Inergen, så var Notre Dame sikkert en stor turistattraktion igen allerede nu. Sådan er det bare ikke. Desværre. Vi må vente endnu et par år, inden vi kan besøge Notre Dame igen.
Så vi væbner os med tålmodighed – og håber, at franskmændene kan finde ud af at få oversat alt. hvad der er skrevet om Inergen til fransk, så de kan forstå det.

Inergen er ren videnskab

Jamen, du tænker nok, at der må være noget mirakuløst ved Inergen. Du tænker nok også, at jeg lige bør forklare, hvorfor jeg er så opsat på at få installeret rumslukningsanlæg, der involverer Inergen, overalt.

Godt tænkt. Inergen er et kunstigt brandslukningsmiddel, der udelukkende består af naturlige luftarter. Det er derfor ikke farligt for miljøet. Og det fungerer 100%. Da det ikke er farligt for omgivelserne, anvendes Inergen ofte i rum, hvor mange mennesker kan opholde sig samtidigt. Og det har vist sig, at når mennesker bliver udsat for at indånde Inergen under en brand, så kommer de ikke til skade. Der kan forekomme lidt svimmelhed. Eller hovedpine. Men efter god udluftning og ilt til hjernen, så kan alle fortsætte, hvad de startede.