juli 14, 2024

Vores leder kom tilbage efter et kursus i LEAN. Hun var helt oppe i skyerne af begejstring, fordi hun havde fået en masse gode værktøj med sig hjem, som hun vil bruge her i afdelingen, så vi kan blive mere effektive. Underviserne havde været så inspirerende og dygtige til at fange boldene i luften, når der var spørgsmål. De havde haft teori, workshops, spillet spil og lavet en masse ting på det LEAN kursus. Maden på hotellet, hvor kurset blev holdt, var ok, men det var sjovere at gå ud at spise med de andre kursister.

Hvad er Lean egentlig?

Men hvad er LEAN faktisk? Jeg kender ordet, men havde ikke lige tænkt på, at det kan have noget at gøre med, at vi skal være mere effektive. Egentlig, da jeg hørte ordet, tænkte jeg, at det må have noget at gøre med at komme i god form. At være lean signalerer til mig, at man er fit. Jeg satte mig i hovedet, at jeg måtte finde ud af, hvad LEAN er.

Som jeg altid gør, når der er noget, jeg ikke ved, så gik jeg ind på internettet for at finde svar på mine spørgsmål. (Jeg hader nemlig at være uvidende, men det er en anden sag.) Og hvad fandt jeg så ud af?

Jo hør her. LEAN er en betegnelse for en omlægning af den proces, som resulterer i et produkt eller en ydelse. Så langt så godt. Men hvorfor skal sådan en proces laves om? Det skal den, fordi den så kan bidrage til, at produktiviteten stiger, fordi vi bliver mere effektive. Dem, som udviklede metoden så, nemlig, at der i produktionsprocesser ofte er gnidninger eller blokeringer, som fører til et produkt, der ikke har den forventede kvalitet. Så de foreslog at fjerne blokeringerne, så produktets kvalitet svarer til forventningen. Ved at fjerne – eller trimme – blokeringerne blev produktet forbedret. Så LEAN er sådan set en god betegnelse for den omlægning.

Japan

Et af de første firmaer, som brugte LEAN, var fra Japan, og mange af de værktøjer og metoder, som eksperterne i LEAN bruger, har japanske navne. Firmaet, som på det tidspunkt, hvor de startede med at lave LEAN, fik stor succes, og er stadig en kæmpestor spiller på verdensmarkedet.

Jeg fandt også ud af, at der findes et stort antal konsulenter i LEAN. De fleste tilbyder LEAN kurser til virksomheder og organisationer, som har brug for at blive mere effektive. Jo mere jeg læste om det, jo mere interessant, blev det for mig. Synes virkelig, det er spændende. Grunden til det er, at LEAN ikke kun handler om effektivisering, men også handler om de mennesker, som er en del af produktionsprocessen. Motivering, ledelse, strategi, er ord, som får mit hjerte til at banke hurtigere.

Da jeg så, at nogle konsulenter også tilbyder uddannelse i LEAN, altså jeg mener kurser til folk, som gerne vil være LEAN eksperter, så blev jeg da helt hooked. Jeg synes, det kunne være ret cool at videreuddanne mig til LEAN ekspert. Der er vist ikke andet at gøre end at komme i gang med at finde LEAN kurser. Jeg betaler det selv, hvis jeg bare kan få fri.