maj 28, 2024
Rystende hånd grundet Parkinsons

I er ved at planlægge din datters konfirmationsfest. Der er ikke så lang tid tilbage. Du har travlt med at finde det smukkeste lille smykke til en helt ung kvinde. Du har travlt med at kigge på restauranters konfirmations-menuer. Du har en masse bøvl med listen over gæster. Det sidste er nok det værste. Skal du invitere din gamle onkel med – eller ikke? Hvis han ikke bliver inviteret, så vil du blive anset for at være verdens ondeste menneske. Hvis han bliver inviteret, så kommer han. Og det vil skabe problemer for bordplanen – og måske også for nogle af de andre gæster.

Spise med Parkinsons

Din onkel lider nemlig af Parkinsons. Og en fest for konfirmanden starter altid med en god middag for alle. Det vil blive et problem, fordi mange gæster kan ikke holde ud at se hans hænder ryste og spilde sovs ud over det hele. Han har godt nok sådan et af de der Parkinson hjælpemidler, der hjælper ham med at spise ’pænt’. Men den kræver, at han får ekstra plads ved bordet.

Det knager i dit hoved. Skal han inviteres eller ikke? Du ved godt, hvad du helst ville gøre: Han skal inviteres og have ekstra plads ved bordet under middagen. At han ikke sådan lige kan deltage i dans, som følger efter middagen, bliver hans eget problem. Men hensynet til din datters ’kærestes’ forældre skal måske lige tages ind i overvejelserne her? Du kender dem ikke så godt – og naturligvis vil du ikke have, at de skal væmmes over at se ham spilde et glas sherry ned over skjorten – lige inden middagen.

Hvad er det rette at gøre

Hvad gør du? Findes der et særligt glas, der forhindrer spild. Lidt ligesom de der små drikkekopper, som småbørn får lov til at kaste rundt med? Du spørger din datter. Hun fortæller dig, at hun synes, at din onkel skal med til festen – og at du kunne ringe op til hendes kærestes mor og tale med hende om det.

Det gør du – og du får at vide, at det er intet problem for dem. Hun fortæller dig også, at hun har selv haft brug for at finde Parkinson hjælpemidler til sin far.

Velfærdsteknologi hjælper mange Parkinsons patienter

Du får et godt råd fra hende: Du skal søge efter ”velfærdsteknologi”, hvis du vil have de bedste produkter – fx en ny og pladsbesparende spiserobot. Du er overrasket over den store forståelse, som din datters kærestes mor udviser. Og glad for ideen, hun gav dig, om at købe en ny spiserobot til din gamle onkel. Han vil blive glad for omtanken, du udviser. Og du vil selvfølgelig være glad for ikke at skulle bøvle alt for meget med bordplanen. Nu ved du jo, at du kan få hjælpemidler til Parkinsons lidende mennesker, som hverken er grimme eller pladskrævende.

Der er faldet en sten fra dit hjerte. Du får lavet listen over gæster, der skal inviteres. Du finder tid til at søge efter ”Velfærdsteknologi” på nettet, og du finder dette firma: https://dk.gloriamundicare.com/. Og bordplanen bliver en opgave, som skal løses, når alle har givet svar på, om de kan komme til din datters fest.