a woman sitting in front of a laptop computer

Dine hænder bliver altid lidt fugtige af sved lige inden du går ind i foredragssalen. Det er en form for præstationsangst, der sætter ind, lige inden du skal holde foredraget. Og lige meget, hvor mange gange du holder foredrag, så er den der. Den der præstationsangst hænger ofte sammen med decideret eksamensangst. Det er hamrende irriterende at skulle møde publikum, der er mødt frem for at høre, hvad du har at fortælle dem, med svedige hænder. Og en våd serviet i hænderne. Men lige så snart du kommer i gang med at holde foredraget, så omdanner du dig til en fantastisk performer med charme, humor og en masse viden om emnet, du taler om. Lytterne er som regel begejstrede og lægger slet ikke mærke til, at du har været så nervøs.

Hvor længe kan du blive ved?

Du undrer dig over det, men er også så meget i tvivl om, hvor længe du kan holde til det. Din hjertebanken betyder jo, at du er angst. Du slår din egen angst tilbage ved at være meget aktiv oppe på podiet. Men efter afskeden med publikum, så har du virkeligt brug for en stærk drink. Helst en dobbelt drink. Og det er jo ikke så sundt. Men sådan er livet. Du skal videre til næste foredrag i morgen. Endnu et par drinks inden du går ind på dit lille hotelværelse for at sove.

Hør lige her: du er godt på vej imod alkoholisme, hvis du fortsætter sådan. Jo, alkohol kan dulme nerverne. Men burde du ikke geare helt ned og få behandling for din præstationsangst? Det er jo tydeligt, at det er det, du lider af. Og du kan godt huske første gang, du fik et af de der angstanfald oppe på podiet.

Du kunne ligesom ikke se klart. Publikum blev til en broget og mørk masse, der virkede truende på dig. Du syntes ligesom, at din stemme rungede med klart ekko i hovedet på dig. Du kunne mærke, at din hjerne var ved at brænde sammen, fordi du panisk forsøgte at finde andre og klogere formuleringer for det, du ville sige. Kunne publikum mærke det på dig? Det aner du ikke. Du har heller ikke tænkt på det siden da. Men du har undersøgt, hvor du kan komme i behandling for din angstlidelse. Men ikke mere end det.

Risikoen for en depression lurer

Det er for dårligt. Du skal ikke negligere dig selv på den måde. Du er allerede et sted, hvor din angst kan give alvorlige konsekvenser for dit helbred og føre til en reel depression. Så tag dig sammen: Ring til den terapeut, som du har talt med en enkelt gang for lang tid siden. Få nogle aftaler med ham eller hende. Og aflys nogle af alle de foredrag, som åbenbart ødelægger dig.

Du skal have styr på dit liv igen, inden det er for sent. Og ja, din familie vil helt sikkert glæde sig over at se dig som det rare og kærlige menneske, du er. Et menneske der ikke vil en eneste sjæl noget som helst ondt. Ja, jeg gentager mig selv: Du skal gå i behandling for præstationsangst nu. Med det samme. Inden du får en alvorlig sygdom eller kommer ud for en ulykke.