maj 28, 2024

For en hel del år siden kom jeg til Danmark som studerende. Jeg læste medicin og fik ret hurtigt en stilling på et hospital efter at have kæmpet mig igennem studierne. Jeg mødte en kvinde, vi blev gift. Vi taler tit om vores tid sammen som kærester og studerende. Jeg kan især huske en historie, som vi tit griner ad. Det var sådan, at jeg skulle købe et par nye sneakers til mig selv. Jeg gik derfor på internettet og søgte efter sneakers. Dengang var det ikke så almindeligt for danskerne at handle via nettet, som det er i dag.

Sneakers i Danmark

Jeg skrev derfor ”Sneakers Danmark” i søgefeltet og var meget forbavset, over at de resultater jeg fik frem. Det var ikke andet end referencer til et dansk rockband. Jeg lyttede til nogle af de videoer, der fremkom i søgeresultatet. Det var ikke dårlig musik. Men lidt uden for min smag. Pyt. Jeg fortalte min kæreste om mit besynderlige og uheldige søgeresultat. Hun kom til at grine ad mig. Fortalte, at Sneakers var et af de største danske rockbands. Meget populære i hele landet. Hun spurgte mig, om jeg havde fundet det par sneakers, jeg havde planlagt at købe. Jeg fortalte hende, at det havde jeg.

Sneakers i København

Jeg havde nemlig ændret min søgesætning til ”Sneakers København” og havde fundet nogle sportssko, som jeg kunne lide. Jeg fortalte hende også, at jeg syntes, at Danmark var et underudviklet land sådan rent internetmæssigt. At man ikke bare kunne finde sneakers lige med det samme, når man søgte, var ikke ret heldigt i min optik.

Det har heldigvis forbedret sig meget sidenhen. I dag er Danmark jo det af de 3 skandinaviske lande, der har den højeste IT-anvendelse. Mere end 98% af befolkningen har adgang til internettet. Det er faktisk flere end i Sverige – og det havde jeg ikke forventet. Og når jeg søger efter ”Sneakers Danmark” i dag, så får jeg ikke videoer med rockbands frem. Nej. Jeg får links til sports- og tøjbutikker, der sælger sneakers online.Og gode artikler om sneakers og streetwear og den slags.

Tankevækkende

Det er tankevækkende. Og ja, måske også lidt skræmmende. Altså at udviklingen går så hurtigt. Samtidigt er det også fascinerende at tænke på. Internettet har jo frisat en masse kræfter, der kan anvendes konstruktivt. Og til det gode (og onde). Når jeg tænker på sidste sommer, hvor vi kæmpede som gale mennesker på hospitalet for at holde mange patienter, der var smittede med Covid-19, i live, så gyser jeg af glæde over, at udviklingen af en vaccine er gået så hurtigt. Det er imponerende. I dag er lige under 30% af befolkningen vaccineret med første dosis. Lidt mere end 17% er fuldt vaccinerede. Havde de nye teknologier og internettet ikke eksisteret, så ville jeg i dag stadigvæk kæmpe en meget hård og fysisk og mentalt udmattende kamp på hospitalet. Ikke at vi stadigvæk ikke kæmper. Der er stadig patienter, der er smittede, og som er i livsfare. Og det vil der blive ved med at være. Men antallet kan håndteres nu. Så tak til internettet og til Danmark, som i den grad har budt IT velkommen.