Jeg sidder her blandt et internationalt hold af kollegaer. Vi er alle sammen ansat til at designe brugsgenstande og møbler. Nogle er bedre til teknisk grafiske, andre er bedre til at udvikle idéer. Det er en hård branche at arbejde i og der er meget konkurrence både mellem kollegaerne, men også mellem designbureauerne. Alle vil jo gerne have et brandnavn som designer. Hvem vil ikke gerne vinde Red Dot prisen?

Her hos os har vi haft problemer med kommunikationen. Ikke kun de sproglige barrierer har voldt problemer. Fx så er det svært for den japanske kollega, jeg har at udtrykke sin idé tydeligt, så vi forstår, hvad hun mener. (Hun er superdygtig, skal jeg i øvrigt hilse og sige.) Vi, som har samme sprog, har sandelig også haft problemer med at forstå hinanden. Det blev et stort problem i de perioder, hvor vi havde en deadline op til en konkurrence.

Teamudvikling her på Sjælland

Men sådan er det ikke mere. Vi var kloge nok til at indrømme overfor hinanden, at hvis vi ikke gør noget, så er chancerne for, at vi bliver et brand meget små. Så vi slog os sammen og delte udgifterne, så vi kunne komme på et kursus i teambuilding. Vi kontaktede flere forskellige coaches og fik en snak med dem om teamudvikling og teambuilding.
Vi valgte et kursus i teambuilding på Sjælland, hvor fokus på aktiviteterne var at forbedre kommunikationen mellem os. Samtidigt måtte det også gerne være sjovt. Vi tænkte, at det også kunne være med til, at vores save på albuerne kunne blive slebet af. I det mindste overfor hinanden.

Det gjorde det. Vi fik en hylende sjov dag, hvor alle fik lov til at vise sig frem, og hvor alle opdagede kvaliteter og egenskaber, vi ikke drømte om, fandtes hos hinanden. Vi blev udsat for situationer, hvor vi kom under pres, og hvor vi lærte, at man sagtens kan klare svære ting, hvis man tør stole på hinanden. Vi lærte også, at konkurrenceånd ikke er dårligt. Den energi, der bruges på at være meget konkurrerende, skal bare drejes over til mere produktive aktiviteter. Samtidigt skal den rettes væk fra den individuelle person og over til teamet.

Godt kursus

Teambuilding kurset hjalp os også til at acceptere, at vi er forskellige. Der er nogle underlige personligheder på bureauet, men vi fandt ud af, at vi også er underlige, set med deres øjne. Vi så nemlig, at de excentriske personer også har nogle kvaliteter, som vi sætter pris på hver på vores måde.

Den beslutning, vi tog om at tage på et teambuilding kursus, har bevirket, at vi fungerer rigtigt godt i det daglige arbejde. Vi kom tilbage med en helt ny forståelse for hinanden, og med nogle gode redskaber til at få løst personlige problemer mellem os. Det er faktisk sådan, at vi har indsendt to prototyper i Produkt Design kategorien til red dot award juryen.
Lige nu er vi ved at lægge sidste hånd på et projekt, som vi gerne vil sende ind til kategorien Communication Design. Det bliver spændende at se, hvordan det går, og hvad juryen tænker.