Rigtig mange mennesker lider af enten tunge øjenlåg eller poser under øjnene – eller begge dele. Kosmetik kan ikke rigtig gøre noget ved det problem, selvom der findes mange øjencremer, der lover at kunne fjerne poser under øjnene for eksempel. De dur bare ikke! Det eneste, der kan hjælpe, når problemet bliver stort, er en operation, der heldigvis er ganske ukompliceret, foregår i lokalbedøvelse og er overstået på kort tid.

Hvorfor opstår tunge øjenlåg?

Som hovedregel opstår tunge og hængende øjenlåg grundet alder. Skindet bliver slappere, og hos nogle (mange) mennesker medfører det så, at øjenlågene hænger. Der kan opstå medicinske komplikationer ved tunge øjenlåg – hvis bindevæv i dybden også bliver slapt, kan selve øjenlåget dreje enten væk fra eller indad mod øjet. I dette tilfælde får man ofte problemer med irritation, røde øjne, tåreflod, hyppige betændelser og måske smerter.

Specielt ved indadvendte øjenlåg kan øjenhårene kradse på hornhinden, så synet skades, og det er da nødvendigt med operation.

Poser under øjnene?

De opstår ofte også grundet slaphed i skindet, og de giver et træt og uoplagt udseende. I sjældnere tilfælde kan der være andre årsager til poser under øjnene som for eksempel visse nyresygdomme. En operation for poser under øjnene er den mest almindelige form for kosmetisk operation i Danmark, den foregår ambulant og i lokalbedøvelse på få minutter. Der vil efterfølgende være lidt hævelse og ømhed, ligesom misfarvning kan forekomme i en uges tid.

Ofte er der tale om fedtdepoter, der over årene opbygges lige under øjnene – og de kan give et udseende, der får dig til at se lidt “brugt” ud – som manglede du søvn.

Som nævnt KAN poser under øjnene skyldes en medicinsk årsag, der skal behandles, men dette er heldigvis sjældent. Din læge vil kunne afklare dette for dig.

Hvor kan man få opereret for tunge øjenlåg og poser under øjnene?

Det foregår som hovedregel på et privathospital, og der er flere gode i Danmark. Det ubestridt bedste og mest erfarne er uden tvivl Øjenhospitalet Danmark – ohd.dk – der er det største og ældste øjenhospital i Danmark. Foruden de kosmetiske operationer udfører de mange erfarne øjenlæger på hospitalet et hav af andre operationer for for eksempel grøn stær, grå stær, glaukom, bygkorn og mange andre øjenlidelser.

Du kan læse mere om deres kosmetiske operationer for tunge øjenlåg og poser under øjnene her.

Lad os høre fra dig, hvis du har erfaringer med øjenoperationer?

Opdatering til artiklen: Jeg har fået nedenstående tilsendt fra Thomas, der er en mand på 52:

Jeg vil gerne fortælle om min erfaring med at få opereret tunge øjenlåg og poser under øjnene væk. Jeg fik det udført af en plastikkirurg under lokalbedøvelse. Selve indgrebet var reelt smertefrit, omend der var en del tryk og spænding, da de store fedtdepoter under mine øjne og i øjenkrogene skulle fjernes.

Umiddelbart efter operationen fik jeg is på for at begrænse hævelserne, og der var nogle smerter, der varede ca. en halv times tid. Derefter er det blot nogle få dage med ubehag. Det værste var nok, at jeg skulle sove på ryggen de første dage, og det har jeg svært ved. Også kløen under heling var ret belastende, for man kan reelt set ikke klø igen. Efter 3 dage fik jeg fjernet stingene, og allerede efter en uge var stort set al misfarvning væk.

Jeg kan kun anbefale at få opereret tunge øjenlåg og poser væk, hvis man døjer med det. Jeg ser meget yngre og mere frisk ud, og det er hele ubehaget og alle pengene værd!