Vi skal til at bygge vores nye hus. Det er et livsprojekt. Det skal være vores hjem i de næste mange, mange år. Så vi har besluttet, at vi skal bruge de bedste materialer, og at vi ikke vil spare på noget. Vi har også besluttet, at vi skal sikre, at huset kan give os den komfort, vi ønsker os. Fx sådan noget som gulvvarme. Eller god isolering, som sikrer et godt indeklima. Små ting, som i virkeligheden er store ting. De er små, fordi man ikke bemærker dem til hverdag. De er store, fordi de medvirker til, at hverdagen og livet bare bliver nemmere. Er der noget værre end at gå på strømpesokker på et koldt gulv? Eller er der noget værre end at sidde i et lokale, hvor luften ikke ventileres godt? Nej, vel?

Mange overvejelser

Derfor har vi haft mange overvejelser og diskussioner med arkitekten, som har tegnet vores hus. Det er en sød arkitekt, vi har. Men sommetider er hun lidt nærig på vores vegne. Det er måske meget betænksomt af hende. Men i sidste ende så er det jo os, der skal bo i huset. Så da vi fortalte hende, at hun ikke behøvede at bekymre sig om prisen på byggematerialerne, der skal bruges, så blev hun glad. Hun fortalte os, at hun ville gøre det bedste, hun kan for at finde de bedste materialer og give os et budget for, hvad det vil koste os.

Hun har tegnet et lækkert hus. Med store rum, der alle har godt lysindfald. Hun har sørget for, at der er flere plan, fordi vi bad om det. Hun har virkeligt sørget for, at vi får de bedste udsigter ud over det smukke landskab – uanset i, hvilket rum vi opholder os i.

Thermotec undergulve

Vi går nu og venter på at få et endeligt budget, og at hun bliver færdig med alle papirerne omkring byggetilladelse og den slags. Vi har fået et foreløbigt budget, hvor hun har angivet priser for alle materialer, der skal anvendes. Det indeholder priser på vinduer fra Velfac, priser på noget materiale, der skal bruges til at isolere under gulvene i stueetagen. Det er noget nyt materiale, der kaldes for Thermotec, og som kan forme sig om alle installationerne, der skal lægges, så vi kan få gulvvarme.

Langt budget

Budgettet ligner en lang bageopskrift med priser på. Der er angivet antal af døre, vinduer og armaturer. Der er angivet antal kubikmeter af isoleringsmaterialer. Og ja, vi kan se, at hun har været meget grundig. Der er faktisk et tal for, hvor mange mursten og tegl der skal bruges! Og selv de såkaldte tæppefliser er udspecificerede.

Vi er sådan set ikke så interesserede i, hvor mange mursten der skal bruges til at bygge huset. Men hun har åbenbart villet sikre sig, at vi får alle informationer. Og det er muligvis klogt. Så vi har givet hende grønt lys til at gå videre med projektet.
Hun skal bare lige finde priser på, hvad det vil koste os i arbejdstimer til elinstallatører, montører og alle de andre håndværkere, der skal sættes i gang med byggeriet.