Hjemme hos os har vi den her kæmpestore hjørnesofa, som er lavet af læder. Den er grå, og meget flot.
Vi bruger mange timer i den, og børnene elsker at lege i den. Det betyder bare, at der ofte bliver spildt saft på hynderne. Det hænder også, at der kommer en mudret sko op på den, inden jeg får sagt til ungerne, at de godt må tage skoene af, inden de kommer ind i stuen.

Men jeg har lært at leve med det. Den skal bare gøres ren, og det er ret nemt. Jeg er glad for, at vi købte læderudgaven, selvom der var flere sofaer med meget flotte tekstiler.

Rengøring af sofaen

Nu er det bare sådan, at jeg har været lidt sur over at skulle betale i dyre domme for det der læderrens hver gang hjørnesofaen, skal gøres ren. Jeg bruger jo en hel flaske hver gang. Og jeg rengør den tit. Det er jeg bare nødt til.

Min veninde, som en dag kom forbi, mens jeg var ved at gøre sofaen ren, gav mig et rigtigt godt råd:

Brug dog almindelig saddelsæbe i stedet for det der læderrens. Du kan købe det i store mængder for de samme penge. Men en bøtte saddelsæbe rækker til mellem 6 og 8 rengøringer. Og så kan du også købe saddelfedt – i store mængder. Det bruger du så bagefter til at gnide på hynderne og den del af konstruktionen, der er dækket af læder. Saddelfedtet hjælper til at afvise snavs og samtidigt så styrker det faktisk også syningerne og holder læderet smidigt og stærkt. Det kan godt være, at udgiften er højere end for en flaske læderrens, men i det lange løb bliver udgiften mindre.

Der er bare lige det ved det, at jeg skal løbe processen igennem 2 gange: først med sæben og derefter med fedtet. Men når fedtet er trængt ind i læderet, så giver det altså en rigtig flot glans til læderet.

Jeg havde aldrig tænkt på det, men hun har faktisk ret. Der er da en grund til, at de gode ryttere har en og samme saddel i mere end 30 år. Passer man på læderet, så vil det holde sig smidigt og stærkt.

Siden den dag har jeg altid gjort vores hjørnesofa ren med saddelsæbe og -fedt. Alle sofaer, der er lavet af læder, burde holdes rene med det. Det gør, at læderet holdes flot, og sofaen fremstår, som da den var ny.

Fedt tip, jeg fik af min hestegale veninde. Jeg har tit drillet hende med, at hun har hovedtøjer og sadler hængende til rengøring i sit køkken, men jeg må jo give hende ret i, at tippet, hun gav mig, er rigtig godt. Jeg er især glad for hendes tip, fordi produkterne, jeg bruger, kan bruges til alle typer læder, så jeg ikke er nødt til at købe forskellige typer læderrens. Det er en lettelse. Når sofaen er gjort ren, får puderne og puffen, også en tur. Jeg ved, at de ikke er lavet af den samme slags læder, så det er befrielse at kunne bruge det samme produkt.